22.2 C
New York
HomeTravelPictured: The mind-boggling Tehran office building that looks like it's sinking into...

Pictured: The mind-boggling Tehran office building that looks like it’s sinking into the ground

Pictured: The mind-boggling new office building that looks like it’s sinking into the ground

  • The dramatically inclined structure is located in Tehran’s Pardis Science & Technology Park
  • It was created by New Wave Architecture, which released the first designs in 2016 
  • The building features five floors, transparent elevators and there’s an outdoor terrace on the sloping roof










Have you ever wished your place of work would disappear into a hole in the ground? Then this could be the office of your dreams. 

The newly opened ‘Turbosealtech’ office in Tehran has been designed to look like it’s being swallowed up by the earth at one end, with the rectangular glass-panelled structure angled dramatically downwards. 

This inclined double-take-inducing structure is the brainchild of the New Wave Architecture firm, which has a track record for designing out-of-the-ordinary buildings.

The new Turbosealtech building has been designed to look like it’s being swallowed up by the earth at one end

The whole structure is wrapped in what its designers call a 'glass envelope' to allow lots of natural light in

The whole structure is wrapped in what its designers call a ‘glass envelope’ to allow lots of natural light in

The company’s other projects include the Semnan City Hall building, which looks like two tipsy lamp shades set side by side, and the W-shaped Meygoun Residential Complex.  

The Turbosealtech building features 2,500 square metres (26,909 ft) of space and has five floors connected by a transparent lift.

The upper floors of the structure are home to offices while the lower levels feature open-plan work spaces, which have been created to ‘increase interaction between users’. 

For staff, the highlight of the building will no doubt be the roof terrace, which has been cut out of the sloping roof, as shown in this image

For staff, the highlight of the building will no doubt be the roof terrace, which has been cut out of the sloping roof, as shown in this image 

The roof terrace (pictured) has been included in the structure to give employees access to fresh air and a place to 'interact and accomplish their work', according to the designers

The roof terrace (pictured) has been included in the structure to give employees access to fresh air and a place to ‘interact and accomplish their work’, according to the designers

This photo shows the roof terrace from above. The first plans for the Turbosealtech building were drawn up in 2016

This photo shows the roof terrace from above. The first plans for the Turbosealtech building were drawn up in 2016

The whole structure, located in the Pardis Science & Technology Park, is wrapped up in what its designers call a ‘glass envelope’, which allows natural light in through almost all sides.  

Coarse features, meanwhile, such as aluminium beams, concrete blocks and air vents have been left exposed to give it an ‘industrial’ feel. 

For staff, the highlight of the building will no doubt be the roof terrace, which has been cut out of the sloping roof. 

This outdoor space has been included in the structure to give employees access to fresh air and a place to ‘interact and accomplish their work’.  

And what lies beneath? A handy subterranean car park. 

And what lies beneath? A handy subterranean car park. The building's designers, New Wave Architects, have a track record for creating out-of-the-ordinary structures

And what lies beneath? A handy subterranean car park. The building’s designers, New Wave Architects, have a track record for creating out-of-the-ordinary structures

A light-flooded upper floor of the new structure

Features such as aluminium beams, concrete blocks and air vents have been left exposed to give it an 'industrial' feel

These shots showcase the light-flooded upper floors of the new structure. Features such as aluminium beams, concrete blocks and air vents have been left exposed to give it an ‘industrial’ feel

Pictured is a close-up of the 'glass envelope' that encases the building, which is located in Pardis Science & Technology Park. New Wave Architecture said: 'Pardis Technology Park is made up of developments by architects from Iran, and this project continues this pattern of expressing the vision of Iranian architects'

Pictured is a close-up of the ‘glass envelope’ that encases the building, which is located in Pardis Science & Technology Park. New Wave Architecture said: ‘Pardis Technology Park is made up of developments by architects from Iran, and this project continues this pattern of expressing the vision of Iranian architects’

There's 2,500 square metres (26,909sqft) of space in the new sinking structure. This image showcases an area where employees can meet

Pictured is the entranceway to the building, which is lined with shrubs and trees. New Wave Architecture hopes that the building will 'provide a platform for people to research and innovate'

There’s 2,500 square metres (26,909 sq ft) of space in the new ‘sinking’ structure. The image on the left showcases an area where employees can meet. Pictured on the right is the entranceway to the building, which is lined with shrubs and trees. New Wave Architecture hopes that the building will ‘provide a platform for people to research and innovate’

The first plans for the Turbosealtech building were drawn up in 2016, so the project has taken more than half a decade to come to fruition.

New Wave Architecture hopes that the building will ‘provide a platform for people to research and innovate’.

The company says: ‘Pardis Technology Park is made up of developments by architects from Iran, and this project continues this pattern of expressing the vision of Iranian architects. 

‘The volume of the Turbosealtech building is drawn out of the ground [and] creates a visually beautiful skyline and harmony with the environment.’

This shot shows the roof terrace from another angle. Beneath this roof there are five floors that are connected by a transparent vertical lift

This shot shows the roof terrace from another angle. Beneath this roof there are five floors that are connected by a transparent vertical lift

New Wave Architects' other projects include the Semnan City Hall building, which looks like two tipsy lamp shades set side by side, and the W-shaped Meygoun Residential Complex

New Wave Architects’ other projects include the Semnan City Hall building, which looks like two tipsy lamp shades set side by side, and the W-shaped Meygoun Residential Complex

Stay Connected
16,985FansLike
52,146FollowersFollow
2,458FollowersFollow
spot_img
Must Read
You might also like

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here